Konsultoinnissa saa asiantuntijan näkökulman

Rakennusalalla konsultoinnilla on monipuolinen rooli. Konsulttipalveluita tarjoavat usein suunnittelu-, pikavippi, arkkitehti-, ja insinööritoimistot sekä asiaan erikoistuneet yritykset. Tavallisesti konsultointia halutaan silloin, kun suunnitellaan isompaa rakennusprojektia tai käsillä on riitatilanne. Konsultointi auttaa huomioimaan mahdolliset riskit ja muut tekijät, jotka saattavat vaikuttaa hankkeeseen.

Asiantuntijoiden palvelut

Yksi konsultoinnin osa-alueita on asiantuntijoiden palvelut. Konsultointia tarjoavissa yrityksissä asiantuntijapalveluita saa niin rakennusalan ammattilaisilta, kuten arkkitehdeiltä ja insinööreiltä, mutta myös monilta alaan liittyviltä asiantuntijoilta, kuten asianajajilta ja kiinteistövälittäjiltä. Tällaiset palvelut voivat olla avuksi etenkin riitatilanteissa tai suunnitteluasteella.

Konsultointia tarjoavien yritysten omilta palkkalistoilta ei välttämättä löydy asianajajia tai kiinteistövälittäjiä, vaan näiden asiantuntijoiden palvelut saadaan erilaisten yhteistyösopimusten kautta. Moni suunnittelutoimisto tekee yhteistyötä asianajotoimistojen ja kiinteistönvälittäjien kanssa. Ammattilaisten palvelut auttavat huomaamaan tärkeät yksityiskohdat ja seikat, jotka asiaan perehtymättömiltä voivat jäädä helposti huomaamatta.

Konsultointia on ollut rakennusalalla aina, ja se onkin tärkeä osa alaa. Alan monimutkaisten säännösten ja vaatimusten vuoksi on mahdotonta osata kaikkea, vaan välillä on pakko pitää yhtä muiden alan toimijoiden kanssa. Hyvän toimijan kanssa on helppo muodostaa yhteistyösopimus, jonka turvin palveluita saa jatkossakin luotettavasti.

Konsultointi voi myös olla suoraa palvelua aina projektien johtamisesta kuntotarkastuksiin, pohjatutkimuksiin ja suunnittelutyöhön saakka. Iso firma voi hoitaa monta osa-aluetta, jolloin asiat sujuvat nopeammin ja tehokkaammin. Toisaalta se voi helpottaa asioiden hoitamista esimerkiksi urakoitsijan ja rakennuttajan välillä.

Kiinteistö- ja tonttivierailut

Konsultointia voi myös pyytää paikan päälle itseä kiinnostavaan kohteeseen; oli kyseessä vaikka saneerauskohde tai muu mielenkiintoinen tilaisuus. Rakennusalan osaajat voivat kertoa mahdollisuuksista ja ongelmakohdista eri kiinteistöissä, ja antavat muutenkin arvokasta tietoa alan näkökulmasta. Isompaa hanketta suunnitellessa tällaiset tiedot voivat tuoda suurta säästöä ja auttaa suunnitelman laatimista tehokkaimmalla mahdollisella tavalla.

Vierailut paikan päällä auttavat jo projektin suunnitteluvaiheessa, mutta monilta suunnittelufirmoilta voi myös tilata rakennustyön tarkkailua. Tällöin voi välttyä epäselvyyksiltä ja virheiltä isommissakin hankkeissa. Työmaaorganisaatiot voivat puolestaan hyötyä erilaisista puolueettomista mittaus-, laadunhallinta ja tarkistuspalveluista. Hankkeen etenemisen valvominen on kaikkien osapuolien edun mukaista, ja luo asiantuntevamman ja vastuullisemman kuvan brändistä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *