Kuntotarkastus auttaa ostoksilla

Talokauppa on monelle yksi tärkeimpiä ostoksia elämässä, joten sen tekeminen oikein on tärkeää. Ostetussa talossa saatetaan asua koko loppuelämä. Kosteus- ja homeongelmat aiheuttavat allergioita ja astmaa, minkä vuoksi hyvän asunnon löytäminen on tärkeää jo terveyden ja elämänlaadunkin kannalta. Kuntotarkastus auttaa löytämään mahdolliset ongelmakohdat, mutta se auttaa myös arvioimaan monia muita asioita taloa ostaessa.

Onko asunnon hinta kohdallaan?

Kuntotarkastuksessa käydään läpi rakennuksen kunto mahdollisimman perinpohjaisesti. Usein myyjä on jo tehnyt tai teettänyt itse kuntotarkastuksen, jonka avulla määritetään, missä kunnossa taloa myydään. Taloa saatetaan myydä huonommassa kunnossa kuin mikä sen oikea kunto on, jotta myyjän vastuu olisi vähäisempi. Sitä saatetaan kuitenkin myös myydä varsinaista kuntoa paremmassa kunnossa.

Kuntotarkastus on asia, jossa ei kannata olla liian nuuka. Tarkastuksia tekevät insinööritoimistot, rakennusalan yritykset ja asiaan erikoistuneet toimijat. Kannattaa vertailla kokemuksia ja valita huolella. Pätevyyksiä kuntotarkastuksen tekemiseen ei virallisesti vaadita, mutta tekijän olisi hyvä olla rakennustekniikan ammattilainen. Kunnollinen kuntotarkastus maksaa yleensä satoja – jopa yli 1000 – euroa. Hae lainaa esimerkiksi ostosraha tai pikavipit.fi. Ammattitaidottomasta tarkastuksesta jää käsiin usein virheellinen kuva, ja siitä voi seurata jopa turhiakin korjauksia.

Kuntotarkastus antaa suuntaa

Kuntotarkastus on insinöörien jargonilla kirjoitettu, ja siihen merkataan usein vähäisemmätkin asiat. Vaikka se voi vaikuttaa isolta määrältä tietoa ja ongelmia, kannattaa tarkastusta lukea realistisesti. Keskity asioihin, jotka ovat erityisen huolestuttavia tai kaipaavat pikaista korjaamista. Tutustu pitkäaikaisiin ongelmakohtiin. Jos jotain ei ymmärrä, asiasta kannattaa kysyä.

Kuntotarkastus ei aina vaikuta asunnon hintaan. Tavallisesti rakennuksen ikä on jo otettu huomioon myyntihinnassa, ja myyjän tiedossa ovat pääpiirteittäin kiinteistön aiemmat huoltotoimenpiteet ja ongelmat.

Jos kuntotarkastuksessa ilmenee ongelmakohtia, kannattaa tehdä toinen, perusteellisempi tarkastus näihin kohtiin kohdistetusti. Yleensä kuntotarkastus on aistinvarainen, pintapuolinen tarkastus. Tarvittaessa voi myös kuitenkin tehdä pintaa syvemmän tarkastuksen esimerkiksi märkätiloihin. Tällöin rakenteita joudutaan rikkomaan, jotta mahdolliset piilevät vauriot saadaan näkyviin.

Kuntotarkastuksen jälkeen voi päättää, onko mahdollisesti paljastuneiden ongelmakohtien remontointi itselle liian kallista, vai sopiiko se yhä budjettiin. Kauppojen jälkeen voi ilmetä ongelmia, joista ei löytynyt viitteitä kuntotarkastuksessa. Ole aina tietoinen sekä omasta että myyjän vastuusta kauppoja tehdessä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *