Ranskassa luomurakentaminen on kasvava bisnes

Luonnonmukainen rakentaminen, johon lasketaan monet perinnerakentamisen tekniikat sekä uudemmat, ympäristöystävällisiä tekniikoita käyttävät rakennustekniikat, on saanut viime vuosina paljon huomiota ja jalansijaa rakennusalalla. Rakennusten kosteusongelmat sekä alalta kertyvä valtava jätteen ja saasteen määrä ovat herättäneet ihmisten huomion ja saaneet heidät etsimään erilaisia ratkaisuja. Ratkaisuissa katse on käännetty menneisyyden toimiviin tekniikoihin sekä uusiin, moderniin elämäntapaan sopiviin ratkaisuihin.

Lainsäädäntö auttaa

Suomessa perinnerakentaminen on tyypillisin luonnonmukainen rakennustyyli. Hirsitalo painovoimaisella ilmanvaihdolla ja rossipohjalla on yksi luonnollisimpia ratkaisuja talon rakentamisessa – varsinkin, kun sen rakentamisessa hyödynnetään paikallisia materiaaleja ja kierrätetään osia puretuista taloista. Myös korjausrakentaminen voi olla ekologinen ratkaisu. Uudemmat tekniikat, kuten olkipaalitalot, ja harvinaisemmat perinnerakentamisen tekniikat, kuten pölkkysavi, ovat kuitenkin harvinaisia ja niihin liittyy monia ennakkoluuloja.

Ranskassa näitä ennakkoluuloja on lähdetty purkamaan luonnollisista materiaaleista innostuneiden insinöörien ja arkkitehtien voimin. Savirappaukset, olkipaalit ja moni muu luonnolinen rakennustekniikka on saatu lainsäädännön piiriin määrittelemällä materiaalien eri ominaisuuksille tieteelliset arvot ja niiden käytölle säännöt. Tämä tekee materiaaleista helpommin lähestyttäviä esimerkiksi rakennusalan opiskelijoille ja rakennusten suunnittelijoille.

Miten luonnollisia aineita voidaan testata?

Luonnosta löytyville aineille, kuten savelle, voidaan tehdä erilaisia testejä siinä missä muillekin aineille. Puumateriaalien ominaisuuksia, kuten lujuutta, kosteutta ja kosteudensietoa, taipuisuutta ja eristyskykyä on testattu ja arvioitu jo pitkään, mutta moni kansakunta ei ole keksinyt tehdä samaa esimerkiksi saven kanssa, vaikka savi on aina ollut yleinen rakennusmateriaali ympäri maailman.

Savi-, turve- ja maarakentamista on yleensä pidetty köyhien valintana, sillä rakennuskelpoista maa-ainesta on lähes joka paikassa. Sen edut on kuitenkin myös todettu vuosien saatossa. Savesta voidaan saada hyvinkin vahvoja pintoja, ja insinöörien tekemien testien avulla on esimerkiksi määritetty rappauksen lujuus, ja keinot, joilla kukin voi kotona testata oman maansa savipitoisuutta ja muita ominaisuuksia.

Yhä useampi on kiinnostunut savirakentamisesta, sillä se tarjoaa myös mahdollisuuden itse tekemiseen ja oman tontin maan hyödyntämiseen. Rakentaminen on usein kallista. Säästäminen käyttämällä oman maan savirappausta tai savitiiliä tai halpoja olkitekniikoita rakentaessa on usein myös terveydelle hyvä vaihtoehto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *