Suomen pisimmät sillat

Sillat ovat yksi insinöörityön kiinnostavimpia luomuksia. Luonnon olosuhteet asettavat silloille joukon tiukkoja vaatimuksia, sillä paljon saattaa riippua sillan toimivuudesta. Nykyisin siltojen rakentamiseen käytetään terästä ja betonia, jolloin saadaan aikaan luja rakenne, joka ei pala. Jäljelle jäävät laskelmat, joilla saadaan silta suunniteltua riittävän kestäväksi sekä käytön että olosuhteiden suhteen. Suomessa on monia pitkiä siltoja, joista pisin on yli kilometrin mittainen.

Raippaluodon silta

Raippaluodon silta Mustasaaressa on Suomen pisin 1045 metrin pituudellaan. Se rakennettiin korvaamaan Suomen vilkkain rautatieyhteys seututie 724:lla. Silta avattiin liikenteelle vuonna 1997 ja sen suunnitteli oululainen toimisto SuunnitteluKortes. Hintaa tälle vinoköysisillalle tuli euroissa noin 25 miljoonaa euroa ja siihen kului 5000 tonnia terästä ja 20 0000 betonia. Pienemmät veneet mahtuvat hyvin kulkemaan sillan alitse, sillä alituskorkeus on 26 metriä. Pisin jänneväli on 250 metriä. Lisäksi sillalla on kaksikaistainen ajorata ja väylä kevyelle liikenteelle. Tukipilarit ovat jopa 82 metriä korkeat.

Tähtiniemen silta

Heinolassa sijaitseva Tähtiniemen silta on Suomen toiseksi pisin silta, joka sekin on tyypiltään vinoköysisilta. Vinoköysirakenne muistuttaa riippusiltaa, mutta toimii eri lailla. Siltatyyppi on teknisesti helppo toteuttaa ja yksi edullisimpia siltatyyppejä, mikä onkin syynä sen suosioon. Moni myös pitää siltaa miellyttävän näköisenä. Tähtiniemen silta on 924 metriä pitkä, ja valtatie 4 kulkee sen läpi nelikaistaisena moottoritienä. Liikenteelle silta avattiin vuonna 1993, joten se oli jonkin aikaa Suomen pisin silta. Tähtiniemen sillan takana on myös oululainen SuunnitteluKortes, ja urakoitsijana toimi YIT-Yhtymä lukuun ottamatta teräsrakenteita, jotka toimitti PPTH Teräs. Sillan rakentaminen maksoi 165 miljoonaa markkaa.

Kärkisten silta

Kärkisten silta yltää juuri ja juuri kolmannelle sijalle Suomen pisimpien siltojen joukossa. Jyväskylässä sijaitseva silta on tyypiltään myös vinoköysisilta, ja sen pituus on 787 metriä. Pisin jänneväli on lähes yhtä pitkä kuin Raippaluodolla, nimittäin 240 metriä. Silta yhdistää valtatiet 4 ja 9 Päijänteen ylitse. Alla kulkee laivareitti Lahden ja Jyväskylän välillä. Tämä silta avattiin 1997. Kärkisten sillan suunnitteli Insinööritoimisto Sormunen ja Uuttu, ja se maksoi noin 17,6 miljoonaa euroa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *